Αγγλική Έκδοση Γερμανική Έκδοση Βιβλίο Επισκεπτών |  Νέα |  Επικοινωνία  
$
Προφίλ
Δραστηριότητες
Εγκαταστάσεις
Προσωπικό
Σπαράγγι
Μαρμελάδες
Κηπευτικά
Ιστορία - Προέλευση
Καλλιέργεια
Το σπαράγγι ως τρόφιμο
Χρήσιμες Συμβουλές
Συνταγές
Alpha ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Καλλιέργεια

Τα χωράφια των σπαραγγιών είναι παράξενα αυλάκια χωρίζουν τα "σαμάρια", υπερυψωμένους επιμήκεις όγκους χώματος που τους σχηματίζουν ειδικά τρακτέρ. Το βλαστάρι αναπτύσσεται μέσα στο χώμα γι' αυτό και είναι άσπρο ενώ τα τελευταία (β' κλάσης) βγαίνουν από το χώμα, δημιουργούν χλωροφύλη με τη βοήθεια του ήλιου και πρασινίζουν.

Οι εργάτες που μαζεύουν τα σπαράγγια, πλησιάζουν το σαμάρι και ελέγχουν με τα μάτια. Αν το χώμα παρουσιάζει ανεπαίσθητες ρωγμές, υποθέτουν ότι από κάτω υπάρχει ώριμος βλαστός, με το ειδικό εργαλείο (αυλακωτό επίμηκες) ανασηκώνουν προσεκτικά λίγο χώμα και βλέπουν τον άσπρο βλαστό, αν είναι έτοιμος, σκάβουν λίγο ακόμα και τον βγάζουν αν όχι, ξανακλείνουν προσεκτικά το χώμα. Θα επανέλθουν την επομένη.

Εκεί τα βρέχουν με δροσερό νερό και σε λίγο τα αδειάζουν στις κορδέλες του διαλογητηρίου. Οι εργάτες και οι εργάτριες τα διαλέγουν και τα ξεχωρίζουν τα πολύ μακριά κόβονται σε ειδικό μηχάνημα. Εκεί διαχωρίζονται τα πρώτης ποιότητας εκλεκτά ολόλευκα σπαράγγια από τα βιολέ, αυτά δηλαδή που η κορυφή τους έχει ελαφρά βιολετιά απόχρωση.

Μετά τα περνούν στους πάγκους όπου άλλες εργάτριες τα διαχωρίζουν ανάλογα με το πάχος τους, που και αυτό τα τοποθετεί σε κατηγορίες ποιότητας αρχiζοντας από τα πιο χοντρά με 22 χιλιοστά διάμετρο.

Σε αυτούς τους πάγκους τα πολύτιμα βλαστάρια ζυγίζονται και δένονται σε μικρά δεμάτια όπου αναγράφεται η η προέλευσή τους και τοποθετούνται σε χάρτινα τελάρα, έτοιμα για την προώθησή τους στην κατανάλωση.

© Copyright 2001 Αγροτικός Συνεταιρισμός Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης Τυχερού - ΑΣΚΓΕΤ